TSK Mehmetçik Vakfı

Kırmızı Pazartesi - Gabriel García Márquez "Bir Cinayetin Anatomisi"


Kitabın Künyesi
Kırmızı Pazartesi
Çeviren : İnci Kut
Yazar : Gabriel García Márquez
Özgün dili :
İspanyolca
Özgün adı : Crônica de una Muerte Anunciada
Kitap t
ürü : roman


     İşleneceğini herkesin bildiği bir cinayetin öyküsü sanatsal bir üslubla Marguez’in kaleminden ellerimize geliyor.Daha kibabın ilk satırını okuduğunuzda aynı zamanda kitabın sonuyla karşılaşıyorsunuz .Bundan sonra nasıl kitaba devam edeceğinizi düşünürken, yazar sizi sürükleyici bir yolculuğa çıkarıyor.İşleneceğini herkesin bildiği bir cinayetin arka perdesinde yaşanacaklara doğru bir serüvene başlıyorsunuz…

     Santiago Nasar bir pazartesi günü kanlı bir şekilde öldürüldü.O gün orda öldürüleceği gerçeğini bir tek kendisi bilmiyordu.Kasabada ki herkesin göz yumduğu bir suç.Haklı bir cezalandırma olarak görülen bir cinayet.Ölü bir beden ve açığa kavuşturalamayan gerçekler.Kasaba ahlakının tüm ikiyüzlülüğü.Yazar  cinayeti anlatırken aynı zamanda bir toplumunda anotomisini gözlerimizin önüne seriyor.Tüm kasaba halkı bu cinayet adım adım hazırlanırken gözlerini kapatmayı tercih ediyorlar.Bu sayede kendilerini bu suçtan azad ediyorlar.Olması gerektiğini düşündükleri bir cinayetin altyapısını hazırlıyorlar. Oysa ki katillerin bile şüphede olduklarını  yazar kitapta vurguluyordu.Ancak bu gidişi kimse durdurmadı.Toplumun vicdanını rahatlatması ölü bir bedenle sağlandı.Olması gereken oldu.

     Kitap gerçek bir olaydan yola çıkılarak yazılıyor.Bu cinayetin bir tanığı da Marquez.Yazarın çocukluğunda işlenmiş bir cinayet.Marquez olayları anlatırken röportaj tekniğini kullanıyor.Yazarında taraf olduğu bir kitabı okuyorsunuz.Marquez’in bakış açısıyla suçsuz olan karakterler var.Bu suçsuzluğu vurgulamak için karaktelerin durumlarını özel sözcüklerle anlatıyor.Okuduğunuzda yazarın tarafını anlayabiliyorsunuz. Bir karakteri çok farklı kişilerden , değişik yönleriyle tanıma fırsatı buluyorsunuz.Yazar sizlere seçenekleri sunuyor.Okuyucusuna da seçme şansı bırakıyor.

    Nobel Edebiyat Ödüllü yazarın gözlerinden bir cinayetin hikayesi.Toplumun çürümüş ahlakı.Kanlı Pazartesi sanatsal üslubu ve farklı tarzıyla kesinlikle okunması gereken bir kitap.

NOT: Yazara göre Kırmızı Pazartesi yazdığı en güzel kitap.


Yazımızı Okuduğunuz İçin Teşekkürler. Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir.
Paylaş Google Plus

Yazar Unknown

Yaziyoruz blog 2015 yılından beri yayın hayatına devam etmektedir. Bu blogta film, dizi ve kitaplarla ilgili hoş ve bir o kadar eğlenceli yazılar bulabilirsiniz. Desteğiniz için teşekkür ederiz.
    Blogger ile Yorumla
    Facebook ile Yorumla

0 yorum:

Yorum Gönder