TSK Mehmetçik Vakfı

Son Ada - Zülfü Livaneli "Ütopyadan Distopyaya"

livaneli-ada

Kitabın Künyesi

Yazar : Zülfü Livaneli
Kitap türü : Roman
Sayfa Sayısı: 196
Yayınevi: Doğan Kitap

   Son Ada romanı ilk olarak 2008 yılında yayınlanmış bir Zülfü Livaneli romanıdır. Ben bu romanı yanılmıyorsam iki sene falan önce okumuştum. Üniversite hocamızın tavsiyesi üzerine okumuştum. İyi ki okumuşum. Hemen baştan söyleyeyim çok akıl açıcı bir roman. Günümüz güncel birçok olaya yönelik bakış açınızı da ciddi anlamda değiştirebilecek bir roman. Kısa fakat öz. Gerçek anlamda bir başyapıt. Zaten aldığı Orhan Kemal Roman Armağanı ile bu durumu kanıtlıyor.

Yaşar Kemal'in Eleştirisiyle Başlıyor

   Son Ada romanın Doğan Kitap tarafından yapılan basımının girişinde Yaşar Kemal'in olumlu eleştirilerine yer verilmişti. Ben burada ne yazsam boş. Koskoca Yaşar Kemal'in görüşünü paylaşmak isterim:

   'Zülfü Livaneli'nin 'Son Ada' romanı beni vurmuştu. Elim değdikçe bir daha, bir daha okudum. Zülfü bu romanda inanılmaz ölçüler, olanaklar yaratmış. Her şey birbirine uyuyor. Edebiyatta görkemli bir söz vardır, Büyük kapıdan girmek. Bu, büyük bir eserin yazarı demek. Zülfü büyük kapıdan bu romanıyla girmiştir'

Ütopyadan Distopyaya Giden Yol

   Romanın konusundan biraz bahsedecek olursam emeklilik yıllarını huzur içinde geçirmek isteyen darbeci bir başkan ütopik olan bir adaya yerleşiyor. Bu adada insanlar birbirlerine yardımlar ediyorlar, herkes yönetime katılıyor vs. Her şey güllük gülistanlık yani. Ancak başkanın gelmesiyle işler karışıyor. Başkan gittikçe tüm yetkileri eline almaya başlıyor. Başkan adaya düşmanlar yaratıyor ve insanları etkiliyor. Çoğu insan değişiyor. Adanın eski ütopik hali gidiyor işler bir distopyaya dönüşüyor. Tabii bu distopyanın içinde bu gidişe dur demek isteyenler de var. Dur diyebilecekler mi? Şaşırtı olsun.

Neden Mutlaka Okumalıyım? 

>Zülfü Livaneli romanlarını seviyorsanız.
>Ütopya nasıl Distopyaya dönüşür görmek istiyorsanız.
>Günümüzde yaşanan bazı gelişmeleri bir nebzede olsa anlamlandırmak istiyorsanız.
>Kısa ama öz bir roman arıyorsanız.
>İnsanların nasıl değişebildiklerini okumak istiyorsanız.
>Şaşırtılı bir son arıyorsanız.

Bu romanı mutlaka okumalısınız...

Yazımızı Okuduğunuz İçin Teşekkürler. Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir.
Paylaş Google Plus

Yazar Resneli

Yaziyoruz blog 2015 yılından beri yayın hayatına devam etmektedir. Bu blogta film, dizi ve kitaplarla ilgili hoş ve bir o kadar eğlenceli yazılar bulabilirsiniz. Desteğiniz için teşekkür ederiz.
    Blogger ile Yorumla
    Facebook ile Yorumla

6 yorum:

  1. Konusunu çok beğendim. Çok yaratıcı bence. İşte bazı insanlar her yeri mahvedebiliyor. Mutlaka okunması gereken bir kitaba benziyor. İnşallah sonunda adamı adadan atıyorlardır:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka okumalısınız :) İlginiz için teşekkür ederiz. :)

      Sil
  2. Zülfü Livaneli'nin bu kitabını okumamıştım. İçeriğini çok begendim. İbretlik bir hikaye anlatılmış, okumak isterim.
    Tesekkurler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka okuyun derim :) İlginiz için teşekkür ederiz :)

      Sil