TSK Mehmetçik Vakfı

Ruhların Kaçışı (2001) "Şımarık mı Kız?"

kacis-ruh
Filmin Orijinal Adı: Spırıted Away
Filmin Türü: Animasyon, Aile ve Macera
İMDB Puanı: 8,6 / 10 
Yönetmen: Hayao Miyazaki
Süre: 125 Dakika

   Evet çok sevgili okurlarımız; bir animeyle karşınızdayım.Daha önce defalarca animeyi de denememi söyleyen arkadaşlar oldu ben tabi ki izlemedim.Ardından facebook olsun başka takip ettiğim bloglar olsun her yerde Hayao Miyazaki'nin animeleriyle ilgili yazılar karşıma çıktı. Asya sinemasına karşı olan gereksiz ön yargım nedeniyle uzun bir süre animeleri de izlemedim. Çok sıkıldığım ve film bulamadığım bir an Spirited Away'i açtım. Ve tam anlamıyla hayran oldum.Oturup bütün Miyazaki animelerini izleyecek kadar çok beğendim.

    Spirited Away, Miyazaki'nin batıda tanınmasını da sağlamıştır. Film En İyi Animasyon Oscar'ını kazanan ve batıya ait olmayan tek filmdir.

“10 yaşında olmuş olanlar ve 10 yaşında olacak olanlar için…” 

    Miyazaki üstad bir arkadaşının on yaşında ki kızından etkilenerek bu animeyi yapmaya karar veriyor. Yukarıda ki sözde filmin açılış sekansında yer almaktadır. On yaşında bir çocuğun saf duygularını, huysuzluğunu ve tüm çoşkusunu filmde görebiliriz. 

      Kısaca konuya değinecek olursak Chihiro  yaşadığı yerden taşınmak zorunda kalan mutsuz küçük bir kızdır. Babası ve annesiyle birlikte yeni evlerine doğru yola çıkmışlardır. Babası bu sırada yolu kaybeder ve tuhaf bir tünelin önünde dururlar. Chihiro hemen geri dönmek istesede babasıyla annesi tünelin ardını merak ederler. Başlangıçta  terk edilmiş bir oyun parkı bulduklarını sansalar da işin iç yüzü zamanla ortaya çıkar. Chihiro'nun hikayesi Haku'yla karşılaştıktan sonra farklı bir hal alır.


    Film başladığında sürekli mızmızlanan Chihiro izleyiciye  itici gelmektedir. Bizde ki tabiriyle şımartmışlar bu kızı, her dediğini yaparsan böyle olur tarzında bir kız. Genellikle ana karakterin özellikleri filmde iyi yönlerde anlatılır. Karakteri sevmeniz ve benimsemeniz sağlanır. Ana karakterin kötü özellikleri olsa da seversiniz.Örneğin "Hızlı ve Öfkeli", kardeş adamlar hırsız ya ama sevdik ama dimi.İşte bu sinemada anlatımın gücü. Chihiro gayet itici geliyor en başta onu hikaye ilerledikçe tanıyabiliyoruz. Şımarık küçük kızı zamanla seviyorsunuz.Bu durum bizi filme bağlayan etkenlerden birisi.

    Filmin açılış sekansında gizemli bir dünyaya adım attığınızı anlayabiliyorsunuz. Sinemada müziklerin işlevinden biridir aslında bu durum.Müzikler hikayenin ilerleyişiyle ilgili bizlere fikir verir. Örneğin "Zindan Adası", karakterler adaya doğru yaklaşırken güçlü ve ürkütücü müzikte başlar adaya yaklaştıkça ses artar.Burada bir şeyler olacak, adada tehlikeli bir şeyler var, denmek isteniyor yani. Miyazaki'de tünelde karakterler ilerlerken kullandığı müzikle bunun sinyallerini verir. Gizeme ve tehlikeye yaklaştığınızı hissediyorsunuz.


        Bu gizemli, dünyada yer alan tüm karakterler aslında biraz defoludur. Her karakterin iyi ve kötü yanları vardır. Kesin iyi ve kötü karakterler göremeyiz.  Aslında gerçek hayatta böyledir. İçimizde bi yerlerde iyiliği ve kötülüğü taşırız. Bu yüzden Miyazaki'nin bu yaklaşımı beni filme daha çok bağladı.

       Filmin ana temalarında biri saf aşk. Bu da film boyunca çok güzel işlendi. Kusurlarıyla birlikte bir kabullenişin bulunduğu iki küçük çocuğun aşkı. Çocukların masumiyeti aşklarına da bulaşmıştı.


     Yukarıda yer alan çizimin bulunduğu sahne beni çok etkiledi. Yüzsüz ruhun ve Chiraro'nun yolculuğu etkileyici bir şekilde vurgulanmıştı. Miyazaki film boyunca aynı yukarıda ki sahne gibi etkili bir anlatım dili kullanmış.Çizgilere ruh ve derinlik kazandırmıştır. Yaratıcılıkla bezenmiş etkili bir hikaye izlemek istiyorsanız durmayın filmi açın, zaman kaybetmeyin.


Fragman:




Paylaş Google Plus

Yazar Unknown

Yaziyoruz blog 2015 yılından beri yayın hayatına devam etmektedir. Bu blogta film, dizi ve kitaplarla ilgili hoş ve bir o kadar eğlenceli yazılar bulabilirsiniz. Desteğiniz için teşekkür ederiz.
    Blogger ile Yorumla
    Facebook ile Yorumla

0 yorum:

Yorum Gönder